Organische meststoffen zijn heel simpel samengesteld uit enerzijds plantaardige grondstoffen en langs de anderzijds dierlijke grondstoffen van natuurlijke oorsprong. De verse, vochtige materialen worden eerst gedroogd, daarna worden ze gesteriliseerd en dan uiteindelijk geconcentreerd tot er organische meststoffen van overblijven of bodemverbeteraars. In de meststoffen zitten een aantal voedingselementen zoals fosfor, stikstof en kalium en deze komen vrij als de bodemorganismen, zoals bijvoorbeeld schimmels en bacteriƫn die meststofkorrel zullen afbreken. Dit wordt heel geleidelijk aan verteerd in de grond, meer dan 100 dagen zijn deze voedingsstoffen beschikbaar voor de planten.
Naast organische meststoffen maakt men heel erg veel gebruik van chemische meststoffen. Chemische meststoffen zijn in feite heel snel oplosbare zouten die in 1 keer ter beschikking komen voor de plantenwortels. Het voordeel van dit is dat er een snelle werking in optreedt, maar een nadeel is dat de plant juist teveel voedingsaarden krijgt en dan bestaat er een grote kans dat de wortels beschadigd zullen worden en dat de plant uiteindelijk zal afsterven door een chemische bemesting. Bovendien kan men door uitspoeling van de voedingselementen verontreiniging van het oppervlaktewater tot gevolg mee zitten.
Bij organische meststoffen werkt het juist andersom. Men geeft elke keer wat de plant nodig heeft. Heeft de plant voldoende voedingselementen gekregen dan neemt de plant de volgende keer wel wat hij nodig heeft. Een bijkomend voordeel van organische meststoffen en dat hebben we niet bij kunstmest dat de mest een langere werkingsduur geeft aan de planten en ze zijn bovendien veilig voor de planten en ze helpen mee aan het milieu omdat ze 100% milieuvriendelijk zijn.
Zoals de naam het al zegt worden kunstmeststoffen op een heel kunstmatige wijze gefabriceerd. Kunstmeststoffen zijn heel snel oplosbaar in water. Ze bevatten een hoge hoeveelheid zouten wat uiteraard niet gunstig is voor de aardbodem. Omdat ze gemakkelijk oplosbaar zijn in water, loopt men de kans dat de planten ineens teveel voeding krijgen waardoor ze gaan sterven of dan wordt de kans verhoogd dat de planten ziektes en of plagen krijgen. Als men kunstmest gaat gebruiken op een zomerse dag, en dan bedoelen we een dag waar de zon fel schijnt, dan loopt men de kans dat men de wortels gaat verbranden. Eenmaal dat de wortels zijn verbrand, kan men niet meer terug en zullen de planten afsterven.