Beendermeel


Of lees verder over Beendermeel

Het gebruik van beendermeel als meststof

beendermeel

Beendermeel is meel of poeder dat wordt verkregen door het fijnmalen van dierlijke botten. Vaak worden hiervoor beenderen van runderen gebruikt, waarvan het vet eerst door warmte of het gebruik van zuren wordt verwijderd, waarna ze gedroogd, geperst en vermalen worden. Het is een uitstekende biologisch-organische meststof voor je planten, maar het kan ook dienen als voedingssupplement voor boerderijdieren.
professionele-meststoffen

Organische meststoffen

organische meststoffen

Voordelen en gebruik

Beendermeel is voornamelijk rijk aan fosfor, een mineraal dat planten nodig hebben voor een goede ontwikkeling van de wortels en voor de groei en vorming van bloemen en fruit. Daarnaast levert het ook aanzienlijke hoeveelheden aan stikstof en calcium. Het is dan ook een ideaal om er je rozen of bloembollen mee te bemesten. Het helpt ook om pas aangeplante struiken of bomen een extra duwtje te geven bij de vorming van wortels, of bij de aanleg van gazons en sportvelden. Door de hoge hoeveelheid aan kalk, zullen je planten die van zure grond houden er echter niet gelukkiger van worden.

Je gebruikt beendermeel bij voorkeur in de lente of in de herfst. Let wel dat de meststof niet rechtstreeks door de planten wordt opgenomen, maar eerst door de micro-organismen in de grond worden verwerkt, die dan op hun beurt de benodigde voedingsstoffen aan de planten doorgeven. Daarom is het belangrijk om deze meststof in combinatie te gebruiken met compost, eerder dan met potgrond, omdat dit miljoenen van deze noodzakelijke micro-organismen bevat. Doordat de meststoffen geleidelijk en over een langere periode vrijkomen, loop je weinig risico op verbranding of overdosering.

Variaties

Er zijn verschillende variaties op de markt. Zo verschillen de hoeveelheden fosfor en stikstof naargelang de behandeling van het meel. De hoeveelheden kan je op de verpakking terugvinden. Verder kan je het in grover of fijner gemalen poeder of in korrelvorm aankopen. Fijner gemalen meel zal sneller afbreken en voedingstoffen in de bodem brengen.