Wat is kunstmest


Of lees verder over Wat is kunstmest

Kunstmest is goed, maar organische mest is nóg beter.

In het kort kun je zeggen dat kunstmest bestaat uit niet-biologische middelen die de groei van gewassen stimuleert. Het kunstmest wordt meestal direct aan de bodem toegevoegd. Je kunt kunstmest grofweg in tweeën delen, namelijk: organisch en niet-organisch (kunstmatig). De uitwerpselen van dieren is een voorbeeld van organische mest. Organische meststoffen zijn beter voor planten dan kunstmeststoffen. Bovendien is het voor de bodem beter als natuurlijke mest wordt gebruikt.

Het gebruik van kunstmest door de landbouw

Vaak wordt kunstmest gezien als een milieu verontreinigingsmiddel. Omdat een teveel aan kunstmest voeding in het grondwater terecht komt en uiteindelijk in rivieren, meren en zeeën terecht kan komen, staat de landbouw hier niet welwillend tegenover. Een groot gebruikt aan kunstmest kan resulteren in een zuurstof arm watergebied. In organische- en kunstmest zit stikstof, fosfor en kalium. Dit wordt ook wel aangeduid als NPK. De fosfor die in mest zit is voor het groene gedeelte van je plant of boom. Terwijl kalium weer zorgt voor de stevigheid en de groei. Ook de vruchtvorming is afhankelijk van kalium.

Voor het onderhoud van je tuin is datgene wat hierboven staat te verwaarlozen. Het al dan niet organisch of niet-organisch bemesten van je tuin zorgt voor gezonde planten en bomen. Zonder een goede voeding zijn de planten en bomen vatbaar voor ongedierte zoals bladluis.

kunstmest landbouw

Het grootste voordeel van kunstmest is dat het goedkoop is. Kunstmest is ook eenvoudig te verkrijgen en geeft uw tuin een korte maar hevige boost.

Je kunt het beste je tuin in het voorjaar bemesten. Dit is namelijk het moment dat je tuin weer tot leven komt en de planten en bomen knoppen krijgen. In de zomer kan het voorkomen dat kunstmest verbrandt en heeft het bemesten geen effect. In het najaar of in de winter hebben planten en bomen het minste nodig.

In welke vormen is kunstmest beschikbaar?

Kunstmest kun je in verschillende vormen verkrijgen. De meest voorkomende vorm is mest in korrel, kegel, en vloeibare vorm. De korrelvorm is het beste geschikt voor je siertuin. De kegelvorm is het beste geschikt voor je bloembakken die op je terras staan. De vloeibare vorm is eveneens goed geschikt voor bloembakken omdat deze eenvoudig uit te gieten is.

Voor elke plant is er wel een specifieke kunstmest beschikbaar. Zo kun je tegenwoordig kunstmest krijgen voor druiven, aardbeien en tomaten. Elke plant of boom vraagt toch weer net even iets anders.

kunstmest in korrelvormWanneer je je tuin wilt gaan bemesten, dan is het wel verstandig om je goed te laten voorlichten. Je kunt hiervoor terecht bij een hovenier of een tuincentrum. Daar lopen specialisten rond die je alles kunnen vertellen over kunstmest. De voordelen en de nadelen worden dan nog eens goed uitgelegd. Je kunt natuurlijk ook even op de verpakking kijken. Ook daar staat op hoe je kunstmest dient te gebruiken. Let er wel op dat je duidelijk aangeeft wat je wilt gaan bemesten.

Als je op het punt staat om je groente-, en moestuin wilt gaan bemesten, dan kun je dit het beste doen met organische mest.