Plantenmest


Of lees verder over Plantenmest

Iedereen met een tuin of een passie voor tuinieren weet dat het bemesten van de planten vitaal is voor de groei en bloei van de planten. Over plantenmest valt het een en ander te zeggen.

Wat is plantenmest?

Plantenmest is een middel om de planten te voorzien van goede voedingsstoffen zodat de planten goed groeien. Mest is verkrijgbaar in diverse soorten en maten. Zo is er kunstmest en echte mest, afkomstig van onder anderen de koeien.

Kunstmest versus echte mest

plantmestAlle goede mest bestaat uit 12 elementen die ervoor zorgen dat de planten kunnen groeien, bij zowel kunstmest als echte mest zijn deze elementen aanwezig. Bij kunstmest worden deze elementen echter door scheikundige handelingen gemaakt en samengevoegd. Bij echte mest zijn deze elementen van nature aanwezig. Echte mest wordt gezien als beter voor het milieu. De productie van kunstmest is een dure aangelegenheid en het belast het milieu. Een kanttekening bij de echte mest is wel dat je rekening moet houden met eventuele huisdieren, die vinden echte mest vaak smakelijk, maar het is niet goed dat zij de meststoffen binnenkrijgen.

Mest in de handel

Bij ieder tuincentrum is een veelvoud aan mest te koop. Zowel kunstmest als gewone mest komen in een aantal varianten, namelijk: korrels, vloeibare middelen en als het gaat om gewone mest, is het mogelijk zakken te kopen. Op de verpakkingen van de mest producten staat altijd hoeveel je er van moet gebruiken. Ga niet over deze adviezen heen want dan wordt de bodem vervuilt en worden de planten juist kwetsbaarder.