Kunstmest voor gazon






Of lees verder over Kunstmest voor gazon

Kunstmest, snel resultaat op je gazon. Organische mest, kwalitatief beter resultaat op je gazon.

Een mooi en verzorgd gazon is een lust voor het oog. Er komt veel bij kijken om een gazon zo te krijgen. De natuur zelf moet uiteraard meewerken en jij als eigenaar moet ook aan het werk, maar gelukkig is er ook kunstmest voor gazon om je te helpen zo’n prachtig groen tapijt te kweken.

De basis van gazononderhoud

MeststoffenAllereerst moeten we natuurlijk zelf de handen uit de mouwen willen steken om een mooi gazon te krijgen. Er moet gemaaid worden, regelmatig en vanaf de eerste week van aanleg. Eén keer per jaar ook moet je de grasmat verticuteren. Daarmee zorg je dat licht, lucht en water beter doordringen. Onkruid – inclusief ongewenste grassoorten – moet natuurlijk regelmatig verwijderd worden om te voorkomen dat je gazon wordt overwoekerd. En er moet gesproeid worden, al is dat vooral vlak na de aanleg, na het bemesten en in droge periodes.

Het belang van kunstmest

Net zo belangrijk is een goede bemesting en daarbij kan kunstmest voor gazon ons gelukkig uitstekend helpen. 4 Weken na de aanleg kan er begonnen worden met bemesten van het gazon. Om het gazon goed te laten groeien en een mooie groene kleur te laten krijgen is een kunstmest nodig met zowel stikstof, fosfor als kalium. Deze kunstmest wordt veelal aangeduid als N.P.K. kunstmest.

Wat doet de mest met je gazon?

greenlawn

Stikstof bevordert de groei van de stengels en de bladeren van een plant. Als er te weinig stikstof is, kleuren grassprieten eerder geel en groeien ze niet goed. Overigens moet het gras ook niet teveel stikstof krijgen, want dat levert slapper gras op dat vatbaarder is voor schimmels, ziekten en vorst.

Fosfor is belangrijk bij de stofwisseling van de plant, de ademhaling en de energievoorziening. Het zorgt er onder anderen voor dat de wortels zich goed ontwikkelen. In een nat voorjaar wil er nog wel eens te weinig fosfor zijn, dus bemesting is belangrijk.

Kalium tenslotte zorgt voor transport van water en koolhydraten in het gras, maakt het gras steviger en minder gevoelig voor droogte en kou, en stimuleert de groei van de wortels.

Hoe moet je het gazon bemesten?

gazon-bemesting

Er zijn verschillende mestsoorten verkrijgbaar, die specifiek voor een bepaald seizoen worden gebruikt. Omdat er tegenwoordig mestsoorten zijn die een aantal maanden werkzaam blijven, hoeft je gazon maar zo’n 4 tot 5 keer per jaar bemest te worden. Denk er bij het bemesten aan dat je dit op het droge gazon doet, dus niet na het sproeien of een regenbui. Bij nat gras blijven de korrels aan het gras zelf plakken en kan het gras verbranden. Als het gazon droog is, vallen de korrels gewoon op de grond en vermengen zich daar met de bodem. Wel is het belangrijk dat er na de bemesting voldoende water wordt gegeven, zodat de kunstmest goed oplost en makkelijk wordt opgenomen in de bodem.